Със 131 гласа за“, 52 – против“ Народното събрание утвърди процедурни

...
Със 131 гласа за“, 52 – против“ Народното събрание утвърди процедурни
Коментари Харесай

Депутатите приеха правила за избор на кандидати за подуправител на НЗОК

Със 131 гласа " за “, 52 – " срещу “ Народното събрание утвърди процедурни правила за изискванията и реда за предложение на претенденти за подуправител на НЗОК , както и процедурата за избор от Народно събрание.

Парламентарните групи могат да вършат оферти за претендент в писмена форма посредством ръководителя на Народно събрание до здравната комисия в 3-дневен период от гласуването на разпоредбите.

Номинациите се съпровождат с писмени претекстове, документално единодушие на претендента да бъде препоръчан за длъжността, добита магистърска степен, професионален опит в региона на ръководство в опазването на здравето, банковото или осигурително дело. Кандидатите се ревизират за принадлежност към Държавна сигурност и районно управление (на МВР) на Българската национална войска. Медиите могат да изпращат въпроси към претендентите, анонимни сигнали и мнения не се преглеждат.

Комисията по опазване на здравето изготвя лист по азбучен ред на личните имена на претендентите, позволени до чуване.

Изслушването е обществено, навън съвещание на комисията, предавано в интернет. В действително време в интернет се излъчва и процедурата в пленарната зала. Гласуването е очевидно посредством компютъризираната система на Народно събрание.

За определен се счита получилият повече от половината от гласовете на присъстващите депутати. Ако има повече от един претендент, отговарящ на това изискване, за утвърден се счита този, събрал най-вече гласове. В случай на еднакъв брой гласове се организира ново гласоподаване. Ако при него още веднъж няма претендент, събрал нужните гласове, Народно събрание приема решение за откриване  на нова процедура за избор. Такава се открива и в случай че има единствен претендент и той се откаже преди гласуването в пленарната зала.

" Възраждане “, " Българска социалистическа партия за България “ и " ИТН “ оповестиха, че няма да поддържат процедурните правила.

От " Възраждане “ считат, че се нарушава  разделянето на управляващите и законодателната власт директно стартира да управлява изпълнителната. Създава се рисков казус Народното събрание да стартира да избира освен ръководителите на обособените органи, само че и техните заместници, уточни Маргарита Генчева.

Не считаме, че е редно шефът на Касата да не носи отговорност за дейностите на подуправителя, другояче казано да не бъде назначен от него, поддържа я и Андрей Чорбанов от Има Такъв Народ.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР